Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


χρ.jpgΣύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφ. Ζ΄, 8) ο Ιησούς Χριστός στην επί του όρους ομιλία του μεταξύ των άλλων είπε : «όποιος ζητάει λαβαίνει κι όποιος ψάχνει  βρίσκει κι όποιος χτυπά του ανοίγεται». Στα μεγάλα, λοιπόν, υπαρξιακά ζητήματα και ερωτήματα, στους μεταφυσικούς προβληματισμούς του ανθρώπου, ο λόγος του Χριστού που διαχέεται στους αιώνες προσφέρει απαντήσεις και λύσεις. Πριν από το Χριστό, πολλοί αρχαίοι Έλληνες σοφοί ( Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Εμπεδοκλής, Ξενοφάνης, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Λεύκιππος, Δημόκριτος, Πλάτων, Αριστοτέλης κλπ) έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα για τη δημιουργία του κόσμου, αλλά όπως λέει στο έργο του «Ομιλία εις την εξαήμερον» ο Μ. Βασίλειος «πολλά είπαν, έγραψαν και δίδαξαν και διαπραγματεύτηκαν περί κόσμου, οι σοφοί των Ελλήνων, αλλά καμιά θεωρία τους δε στάθηκε, χωρίς να κλονισθεί και να ανατραπεί. Πάντοτε, ο επόμενος ανέτρεπε τον προηγούμενο. Έτσι, εμείς δεν έχουμε ανάγκη να ανατρέψουμε τις θεωρίες τους. Αρκούν οι ίδιοι, για να ανατρέψουν ο ένας τον άλλο».
Μια άλλη ρήση του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας από το ίδιο έργο λέει: «οι άνθρωποι πορευόμαστε παράλληλα με το χρόνο. Μόνο που εκείνος συνεχίζει την πορεία του κι εμείς κάποια στιγμή εξερχόμαστε από αυτόν».
Αυτά τα πατερικά λόγια δίνουν και την απάντηση σε όσους σήμερα αναρωτιούνται γιατί η Εκκλησία δεν προσαρμόζεται στα τωρινά κοινωνικά δεδομένα. Είναι δύσκολο να κατανοήσει ο κόσμος το λόγο για τον οποίο η Εκκλησία παραμένει αταλάντευτη στη διδασκαλία της μέσα στους αιώνες, παρά τις αλλαγές και τις μεταμορφώσεις της κοινωνίας.
Οι σύγχρονοι επικριτές της, της καταλογίζουν υπερβολικό συντηρητισμό, φοβικό για το χρόνο. Όμως, η Εκκλησία τη συνεχή μακραίωνη διαδρομή της τη χρωστάει στην εμπειρική βίωση της Αλήθειας του Χριστού. Αν η διδασκαλία της προσαρμοζόταν ανάλογα με τις κοινωνικές απαιτήσεις στην παράλληλη πορεία με το χρόνο, τότε το πιθανότερο θα ήταν να έβγαινε από αυτόν και να μετατρεπόταν σε ακτιβιστική οργάνωση, σε φιλοσοφικό ή πολιτικό σύστημα, σε λέσχη πολιτισμού ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.
Η Εκκλησία διακηρύττει την αλήθεια της χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις σε αυτό που είναι και πιστεύει, οπότε δεν πρόκειται να βγει από το χρόνο μέχρι της συντέλειας του κόσμου.

Σημείωση: Ο Μ. Βασίλειος είναι ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, που έζησε σε πολύ δύσκολα για το χριστιανισμό χρόνια, αφού γεννήθηκε το 330 στην Καισάρεια, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα και συνέχισε τις σπουδές του στις φημισμένες σχολές της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, σπουδάζοντας Φιλοσοφία, Ιστορία, Αστρονομία, Γεωμετρία, Αριθμητική και Ιατρική.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου